Ne face plăcere să vă invităm la o manifestare complexă, dedicată consolidării Punctelor Gastronomice Locale (PGL) din România, o temă căreia știm că i-ați acordat o atenție deosebită în activitatea dvs.
Manifestarea se desfășoară pe parcursul a două zile, 6 și 7 septembrie 2024, la Tulcea, în contextul Festivalului Ivan Patzaichin (realizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, unul dintre inițiatorii conceptului de PGL), și constă în două evenimente:
Cea de a doua ediție a conferinței naționale a PGL pune pe agenda publică importanța actului culinar ca formator de cultură, păstrător de tradiție, adaptabil și ancorat în contemporaneitate, liant intercultural și generator de bunăstare.
De la momentul lansării conceptului de PGL, în 2016, legislația și procedurile administrative asociate au suferit transformări, dintre care cele mai recente au avut loc în urmă cu nu mai mult de câteva luni. Toți cei interesați de acest domeniu pot beneficia de informațiile ce vor fi oferite în prima parte a conferinței, dedicată înțelegerii aspectelor administrative.
Cea de a doua parte a conferinței oferă prilejul dobândirii de cunoștințe suplimentare în vederea agreării unui set de criterii care să permită, acelor PGL-uri care își doresc, să treacă dincolo de statutul care le-a fost asociat până în prezent, pentru a putea deveni, astfel, custozi de tradiție locală. Disponibilitatea la această schimbare de rol va aduce beneficii atât PGL-urilor (în plan individual), cât și rețelei PGL-urilor din România, precum și comunităților în care se află și turiștilor.
Cea de a doua zi a manifestării va expune exemple de bună practică, selectate și prezentate în Târgul Ivan Patzaichin al Punctelor Gastronomice Locale, organizat în contextul Festivalului Ivan Patzaichin pe Faleza Dunării de la Tulcea. Dacă doriți să participați cu stand (cu vânzare) în cadrul Târgului PGL-urilor, vă rugăm să ne spuneți ce nevoi logistice aveți. Estimăm un trafic de 6000 – 8000 persoane pentru ziua de sâmbătă.
Moderator: Mihai Rădulescu, TVR1
Participanții la conferință vor fi stakeholderii importanți ai domeniului, respectiv: reprezentanți ai autorităților locale și centrale, cu atribuții în activitatea sau/și înființarea PGL; PGL existente și cei ce doresc să înființeze PGL noi; experți în gastronomie (inclusiv gastronomie tradițională și rurală), lideri de opinie, operatori de turism, cercetători și practicieni în istorie socială, dezvoltare locală, turism, construcție comunitară și consolidare de rețele, reprezentanți ai presei și influenceri online.
În baza bunei noastre colaborări, vă adresăm rugămintea de a răspunde invitației noastre prin e-mail, la office@rowmania.ro, până la data de 31 august. În cazul unui răspuns pozitiv revenim cu opțiuni de cazare, cu agenda finală a evenimentului, un document consolidat cu informații despre Tulcea și programul Festivalului Ivan Patzaichin.
De asemenea, avem rugămintea de a ne ajuta să distribuiți acest eveniment pe canalele dvs. și către alți potențiali participanți, aceștia se pot înscrie spre participare (în limita locurilor disponibile) la: https://forms.gle/xd8FCMixakzS3SMa6.
Cele două evenimente sunt organizate de AIPM 23 și Asociația Gastro Local, și au loc sub egida festivalului Ivan Patzaichin, organizat de AIPM 23, împreună cu CJ Tulcea și Primăria Tulcea, cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, al Organizaţiei de Management al Destinaţiei la nivelul municipiului Tulcea și al Complexului Național Muzeal Astra Sibiu.
2023
Punctele gastronomice locale sunt într-o continuă creștere numerică la nivelul întregii țări. În perspectiva adoptării noii legi care le va guverna, ele au nevoie de o voce comună și de un schimb de bune practici, de susținere și de o informare corectă în timp real, pentru a se putea dezvolta armonios și a crește calitatea serviciilor pe care le oferă.
Rolul producătorului local și a gastronomiei tradiționale în dezvoltarea socială, economică și turistică a satului românesc, trebuie promovate și recunoscute la nivelul întregii țări și a spațiului european.
Acestea sunt obiectivele primei ediții a Conferinței Naționale a Punctelor Gastronomice Locale din România.
Dacă sunteți deținător al unui punct gastronomic local sau intenționați să vă deschideți unul, dacă sunteți o persoană care doriți să promovați această idee în rândul comunității și a regiunii din care veniți, vă așteptăm cu drag de autentic și de calitate, de tradițional și de voie bună, la:
Prima ediție a
Conferinței Naționale a Punctelor Gastronomice Locale din România,
care va avea loc în stațiunea turistică comuna Vama Buzăului din județul Brașov,
între 21-22 octombrie 2023.
Taxa de participare este de 250 lei /persoană și include accesul la conferință pe toată durata ei, conform programului atașat; o masă de prânz și cina festivă din data de 21 octombrie; accesul la toate materialele și resursele prezentate pe durata conferinței.
Asociația GASTRO LOCAL
©2023 Asociația Gastro Local. Toate drepturile rezervate.